13 września odbyło się pierwsze po wakacjach spotkanie klubu zdrowia prowadzonego przez filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) w Cieszynie. Uczestnicy mogli wysłuchać ciekawego wykładu na temat walorów leczniczych solanek oraz – jak zwykle – wziąć udział w degustacji potraw wegetariańskich.
Prelegentem był Kazimierz Leszczyna, prezes Kopalni i Warzelni Solanek w Dębowcu. Wygłosił on wykład pt. Zabłocka solanka termalna. Uczestników bardzo zainteresował temat.
– Większość z nich nie zdawała sobie sprawy, że w nieodległym od Cieszyna Dębowcu wydobywa się tak bogate w minerały wody. Okazuje się np., że stężenie jodu jest w nich 20 razy wyższe niż w wodzie Bałtyku. Służą one m.in. do produkcji leczniczej soli jodowo-bromowej – mówi Iwona Deperas, kierownik Klubu Zdrowia w Cieszynie.
Po wykładzie była możliwość zadawania pytań.
W drugiej części Iwona Deperas mówiła na temat kuchni wegetariańskiej, podając przepis na wyśmienite leczo z cukinii. Następnie odbyła się degustacja, podczas której każdy mógł osobiście przekonać się o walorach smakowych tej potrawy.
Klub Zdrowia w Cieszynie działa od trzech lat. Na każde spotkanie składają się: podstawowe badania medyczne, wykład, dyskusja oraz degustacja. Istnieje także możliwość zapoznania się z książkami i różnorodnymi kursami o tematyce zdrowotnej. Udział w programie klubu jest bezpłatny.
W powakacyjnym spotkaniu wzięło udział kilkadziesiąt osób, spędzając czas nie tylko miło, ale i pożytecznie. Kolejna impreza z tego cyklu już w październiku. Będzie można wysłuchać wykładu Bożeny Kropki, dietetyka i alergologa, pt. Wzmocnij swój układ odpornościowy. Wolontariusze ChSCh z Cieszyna serdecznie zapraszają wszystkich zainteresowanych. Spotkania klubu odbywają się w każdy drugi poniedziałek miesiąca w Cieszyńskim Ośrodku Kultury ,,Dom Narodowy” (ul. Rynek 12) o godz. 17.
Złoż swój dar. Pomóż prowadzić ten i wiele innych rodzajów działalności dobroczynnej.
Pamiętaj o przekazaniu 1% podatku dla ChSCh (KRS 0000220518).
(aw)