Zioła można wykorzystać nie tylko w postaci aromatycznych naparów czy jako składniki leczniczej kuracji. Fitoterapeuta Marek Środa na ostatnim spotkaniu cieszyńskiego klubu zdrowia, prowadzonego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh), udowodnił, że zioła to także doskonałe składniki sałatek i świeżych soków. Swoje warsztaty podzielił na dwie części. Pierwsza była poświęcona gatunkom ziół wykorzystywanych w kulinariach, a druga kiełkom ziół o silnym działaniu leczniczym.
– Na początek zachęciłem publiczność do spożywania ziół na surowo. Dużo miejsca poświęciliśmy dyskusji na temat nasturcji, często wykorzystywanej w kuchni do sałatek. Następnie zachęciłem do spożywania świeżych soków z mniszka lekarskiego, krwawnika pospolitego, babki lancetowej oraz zielonego jęczmienia, szczególnie w fazie przed wykształceniem kłosa – relacjonuje pan Marek.
Na spotkaniu, które odbyło się 21 listopada, frekwencja dopisała. Przyszło 15 osób, które aktywnie uczestniczyły w warsztatach. Największe zainteresowanie wzbudził szpinak z pokrzywy, a potem zagadnienie ziołowych kiełków.
– Mówiłem o leczniczych właściwościach kiełków lucerny, koniczyny czerwonej, kozieradki pospolitej i brokułów. Te ostatnie mają działanie antynowotworowe.
Następne spotkanie cieszyńskiego klubu zdrowia już w najbliższy poniedziałek. Tym razem w ramach Szkoły Zdrowego Gotowania odbędą się warsztaty i degustacja pasty warzywnej (więcej informacji: https://kluby-zdrowia.bliskoserca.pl/aktualnosci/cieszyn-szkola-zdrowego-gotowania,1006/). Początek o godz. 17 w Cieszyńskim Ośrodku Kultury „Dom Narodowy”, przy ulicy Rynek 12. Wstęp jest bezpłatny.
Czytaj o klubach zdrowia.
Złóż dar na działalność dobroczynną.
(mp)